Suomi
Gamereactor
laitearviot

Astro Gaming A50

Hyvän kuulokemikrofonin ei tarvitse hävetä hintaansa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Äänialan ammattilaiset ovat kautta aikain nauraneet partaansa pelaajille suunnatun äänentoistolaitteiston kanssa. Kun tarkoituksena on hankkia laadukkaat ja hyvältä kuulostavat kuulokkeet niin ulkonäköön, pakkaukseen ja markkinointiin käytetyt eurot ovat silloin itse tuotteesta pois. Odotukset itselleni aikaisemmin tuntemattomasta Astro Gaming -merkistä eivät olleet juuri ovenkynnystä korkeammalla. Nyt muutaman viikon testijakson jälkeen ei auta kuin myöntää, erityisesti kun vaimo ei ole näkemässä, että olin täysin väärässä.

Astro Gaming on amerikkalaisen Astro Studios -suunnitteluyrityksen vuonna 2008 perustettu sivuliike, minkä toimialaa ovat pelaajille tarkoitetut kuulokemikrofonit. Lippulaiva A50 toimitetaan melko vaatimattomassa laatikossa pahvin ja muovin ympäröimänä. Kuulokkeiden, lataustelakan ja pienten ohjelippusten lisäksi paketissa on noin metrin mittaiset mikro-USB- ja TOSLINK-kaapelit. Valmistusmateriaalina kuulokemikrofonin näkyvissä osissa on pääasiassa muovi, mutta metallinen säätösanka yhdistettynä erilaisiin pinnotteisiin antaa siitä huolimatta hyvän kokonaisvaikutelman laadusta. Myös kuulokepehmusteissa käytetty samettimainen kangas tuntuu miellyttävältä ihoa vasten.

Asennus ja käyttöönotto on helppoa. Äänikorttina toimiva telakka liitetään kiinni USB:llä tietokoneeseen, ja toistolaite valitaan Windowsista Astroksi. Astron verkkosivuilta löytyy Astro Gaming -sovellus, minkä ensimmäisellä käynnistyksellä kuulokkeiden firmware päivitettiin. Huomionarvoisena asiana kuulokkeet toimitetaan kuitenkin täysin tyhjällä akulla, joten suoraan paketista kuulokemikrofonia ei pääse käyttämään.

Äänenlaatu vastaa karkeasti keskitason Sennheisereitä (HD-558), mikä on erinomainen suoritus. Ääni on siis täysin käyttökelpoista, ja siitä saa varmasti emolevyn integroitua piiriä parempaa ääntä ulos. Langattomien kuulokkeiden perisynti, jatkuva taustakohina, on pientä eikä voimistu häiritseväksi kuin kääntämällä äänenvoimakkuus haitallisen kovalle tasolle.

Tämä on mainos:
Astro Gaming A50Astro Gaming A50Astro Gaming A50

Lataustelakan optisen sisääntulon ansiosta omaa äänikorttia pystyy käyttämään myös lataustelakkaan sisäänrakennetun äänikortin sijaan. A-B-testattuna stereokuva on referenssikuulokkeina pidettyihin Sennheiser HD-650:iin nähden vaatimattomampi, keskitaajuudet epätarkempia ja muhjuisempia sekä alakerta selkeästi voimakkaampi. Bassotoisto on kuitenkin yllättävän napakka eikä muutu mössöksi. Iskut eli transientit erottuvat. Astro Gaming -sovelluksesta löytyvällä taajuuskorjaimella tilannetta saa parannettua leikkaamalla sieltä, missä omaan korvaan on liikaa. Merkittävämmäksi eroksi jää HD-650:iin nähden jää A50:n kapeampi stereokuva.

Oikean kuulokkeen kyljessä on virtakytkin, painike aina yhtä surkean virtuaalitilaäänen käyttämiselle (tai käyttämättä jättämiselle), kolmipaikkainen taajuuskorjausprofiilin valinta ja äänenvoimakkuuden säätö. Vasemmassa kuulokkeessa kontrolleja ei ole mikrofonin lisäksi lainkaan. Mikrofoni kääntyy sangalla suun eteen ja kytkeytyy päälle vain ala-asennossa. Erinomaisena lisäominaisuutena Astro Gaming-sovelluksesta löytyy voimakkuuden säätö sidetonelle eli mikrofonin taltioiman äänen takaisintoistolle. Taltioitu äänenlaatu on kuulokemikrofoniksi hyvää eikä ärsyttäviä piirteitä ole.

Virtuaalitilana mainostettu 7.1 on kuulokkeiden kanssa älyttömyydessään kerta toisensa jälkeen pettymys. Psykoakustiikalla eli äänen vaihevirheiden avulla toteutettu virtuaaliääni on surullista kuultavaa. Hyvä miksaus häviää keskitaajuuksien järjettömään mutaan, ja lopputulos kuulostaa jopa entistä kapeammalta. Tätä soopaa ei kuulokkeissa tarvita.

Tämä on mainos:

Pyöristetyn suorakaiteen muotoisten kuulokekuppien suljettu rakenne eristää ääntä ulkopuolelta, mutta samalla korvat eivät pääse hengittämään yhtä vapaasti kuin puoliavoimissa kuulokkeissa. Siitä huolimatta kuusituntiset pelisessiot sujuivat ilman korvien tai pään rasitusta, vaikka painoa kuulokemikrofonilla on 380 grammaa. Painon sijasta hyvällä ergonomialla ja painon tasaisella jakaumalla tuntuu olevan suurempi merkitys kokemuksen kanssa. Tarjolla on myös modauskittejä, joilla kuulokkeiden ulkonäköä ja pehmustemateriaaleja saa muutettua haluamikseen.

Astro A50 on kolmesta testaamastani kuulokemikrofonista selkeästi paras. Edullisempaan hintaluokkaan sijoittuvat Siberia 650 tai Razer Man O'War eivät yllä teknisesti A50:ten tasolle. Tätä kuulokemikrofonia voi varauksetta suositella myös pykälää vaativammalle peliharrastajalle. Tarjolla on erikseen Xbox- ja PS-versiot, mutta niiden väliset erot ovat ymmärtääkseni puhtaasti kosmeettisia. Kumpaakin pystyy käyttämään PC:n kanssa. Suurin este A50:n hankinnalle on todennäköisesti reilun 300 euron hintalappu, mutta hinnalle saa kerrankin hyvää vastinetta. Gamereactor suosittelee.

Astro Gaming A50
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Äänenlaatu, optinen läpivienti, mukavuus, mikrofoni, lataustelakka
-
Surround-tila, äänenlaadun optimointi vaatii basso- ja keskitaajuuksien leikkausta, vain langaton käyttö
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä