Suomi
Gamereactor
laitearviot

Laitearviossa New Nintendo 3DS

Nintendon käsikonsolit sen kuin kehittyvät. Gamereactorin toimitus testasi 3DS:n uudet mallit.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Nintendo 3DS on ehtinyt neljän vuoden aikana uudistua jo muutamaan kertaan. XL-versio oli mukava parannus suuremman ruudun takia, mutta samalla uhrattiin iso osa kannettavuudesta. 2DS heitti puolestaan romukoppaan koko 3D-efektin ja pyrki tarjoamaan mahdollisimman kestävän laitteen jopa perheen pienimmille.

New Nintendo 3DS:n idea ei ole niinkään täyttää ennalta auki jäänyttä aukkoa kysynnässä, vaan se iskee markkinoille puhtaasti syrjäyttämään vanhat 3DS-versiot. Siitä löytyy useita parannuksia, jotka tekevätkin siitä ehdottomasti paremman valinnan vanhaan verrattuna. Kysymys onkin sitten että onko päivittäminen hintansa arvoinen sijoitus jos vanha laite löytyy jo takataskusta? Otimme molemmat uutuudet testiin ottaaksemme asiasta selvää.

Malleissa on jälleen valinnanvaraa kaksin kappalein. Tarjolla on tavallinen (n. 180€) ja kookkaampi XL-malli (n. 230€), jotka pitävät sisällään kokoerosta huolimatta lähes samat ominaisuudet. Molemmista löytyy esimerksi Wii U:n Gamepadistä tuttu NFC-lukija Amiibojen käyttöä varten. Suurin yksittäinen ero on normiversion mahdollisuus vaihtaa kansipaneelit, joiden avulla oman käsikonsolin ulkonäköä voi muokata mieleisekseen. Näitä saapuu markkinoille heti julkaisussa useita kappaleita, ja ne ovat varustettu noin 15-20 euron hintalapulla. Kyse on kuitenkin makuasiasta. Itse pidin kovasti arviokappaleiden mustanmetallisesta ulkonäöstä.

Muotoilultaan ja ergonomialtaan New Nintendo 3DS:t muistuttavat varsin paljon edeltäjiään. Tosin kulmat ovat tyylitellyn pyöristettyjä ja jotkin napit ovat sijoiteltu uudelleen. Laitteet soveltuvat edelleen huomattavasti mukavammin esimerkiksi nuorempien pelaajien pieniin käsiin, sillä aikuisella isotassuisella kädet kramppaavat väkisin varsinkin pidemmissä sessioissa. XL on tässä aikuiselle mörssärille huomattavasti ergonomisesti mukavampi, vaikka uudet namiskat edellyttävätkin entistä enemmän sormiakrobatiaa.

Tämä on mainos:
New Nintendo 3DS XLNew Nintendo 3DS XL

Nappeja on tullut lisää kahden ZL ja ZR -olkainpainikkeen muodossa, jonka lisäksi koti- ja virtapainikkeita on virtaviivaistettu. Suurin yksittäin lisäys on kuitenkin uusi C-ohjain. Se ei ole tyypillinen analogitatti, vaan muistuttaa kooltaan ja materiaaliltaan lyijykynän kumia. Se tottelee ohjausta kohtalaisesti, mutta pienen pinta-alan ja kovien kulmien takia tuntuma ei ole kummoinen. Erityisesti suunnanmuutokset tuntuvat epämiellyttäviltä. Ne tuntuivat edellyttävän voimakkaita painalluksia, ja itselläni peukalon pää kipeytyi nopeasti. Olisin mieluummin ottanut kyseisen ohjaimen tilalle tavallisen ohjainlaatan. Jopa kömpelö Circle Pad Pro -lisälaite oli ergonomialtaan mukavampi, joskin siinä oli tietysti paljon muita ongelmia.

Teknisesti 3DS on edelleen selkeästi kaikkia moderneja mobiililaitteita jäljessä. Uusien mallien päivitetty CPU tosin tarjoaa lisää vääntöä, jonka ansiosta käsikonsoli ja ohjelmisto käynnistyy nyt aikaisempaa vikkelämmin. Myöhemmin on tulossa myös pelejä, kuten Xenoblade Chronicles 3D, joissa lisäpotkua hyödynnetään, mutta vanhoissa peleissä eroa ei juuri huomaa. Resoluutio on myös sama kuin aiemmin, mutta sentään väripaletti näyttää terävämmältä.

Mikä kuitenkin parhainta, ruudun kokoa on molemmissa malleissa kasvatettu 1,2-kertaisesti. Lisäksi laite seuraa nyt automaattisesti pelaajan silmien liikkeitä, joka parantaa 3D-ominaisuutta selvästi. Supervakaaksi 3D:ksi kutsuttu ominaisuus lievittää muun muassa silmien rasitusta, eikä välttämättä aiheuta enää yhtä kärkkäästi päänsärkyä tai liikepahoinvointia. Samalla gyroskooppista liikeohjaustakin on hauskempi käyttää, sillä 3D-efektiä ei kadota enää yhtä helposti kuin aiemmin.

Tämä on mainos:

Uudet 3DS:t ovat kooltaan hieman aikaisempaa suurempia ja samalla akun käyttöikä on pidempi. Yhdellä latauksella laitetta käyttää parhaimmillaan jopa kuusi tuntia ja XL-mallilla seitsemän. Tosin pelikäytössä ajat jäävät väistämättä lyhyemmiksi varsinkin graafisesti raskaammissa peleissä. Onkin harmillista, ettei myyntipakkauksessa edelleenkään ole mukana latauskaapelia. Sama puute oli jo alkuperäisessä 3DS:ssä, mutta sentään sama latauskaapeli toimii uusissakin laittessa. Lisäksi mukana tuleva 4 GB MicroSD on liian pieni moderniin pelikäyttöön. Se täyttyy latauspeleille todella sukkelaan, joten isomman kortin osto on aika väistämätöntä. Kokonaisbudjettiin on siten syytä laskea mukaan heti lähdössä sekä latausjohto ja uusi muistikortti. MicroSD-muistikortin vaihto on myös hieman turhan hankalaa. Siinä missä aikaisemmissa malleissa korttiin pääsi käsiksi vaivatta, niin uudet edellyttävät ruuvimeisselin käyttöä takapaneelin avaamiseksi.

Loppujen lopuksi uuden 3DS:n hyvät puolet painavat enemmän kuin huonot. Se on kokonaisuutena erinomainen käsikonsoli ja jos sen pelitarjonta iskee, on se mainio hankinta mobiiliin pelaamiseen. Toisaalta se on silti kohtalaisen pieni päivitys vanhaan nähden. Jos vanhempi versio löytyy jo taloudesta, niin en näe tällä hetkellä kovin suurta syytä kiirehtiä hankkimaan New-painosta tilalle. Tämä voi kuitenkin muuttua tulevaisuudessa uusien pelien myötä, mutta nyt päivittämistä kannattaa miettiä kahdesti.

New Nintendo 3DS XLNew Nintendo 3DS XL
Vanhat ja uudet 3DS:t koko vertailussa.
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Parempi 3D-efekti, enemmän ohjausmahdollisuuksia, pidempi akkukesto
-
Latauskaapeli puuttuu, liian pieni muistikortti, vaisu C-ohjain
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä