Suomi
Gamereactor
arviot
South Park: The Fractured but Whole

South Park: The Fractured but Whole

Pieru. Kyllä se edelleen naurattaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Jo kolmatta vuosikymmentä jatkuva South Park ei ole paljoa hiipumisen merkkejä osoittanut. Sarja jaksaa edelleen nostattaa pienimuotoisia lööppejä ja myös pelipuolelle on tehty viimein onnistuneet aluevaltaukset viime vuosina. Kolmen vuoden takainen Stick of Truth oli mainio rakkauden osoitus sarjan pitkäikäisille faneille, joka kepeän roolipelinsä ja ritariparodiansa myötä myös ensimmäistä kertaa esitteli South Parkin pikkukaupungin kokonaisuudessaan. Game of Thronesille naureskelu on kuitenkin menneen, tai kömpelösti viitaten tulevan talven lumia supersankaribuumin vallattua kaupungin rääväsuiset kakarat. Pelaaja on tälläkin kertaa juuri naapurustoon muuttanut lapsi, joka ei perinteisen pelisankarin tavoin pukahda sanaakaan. Aluksi sankariviitta puetaan päälle South Parkiin kadonneen kissan etsimistä - ja siitä saatavaa palkkiota varten - mutta odotetusti tilanne eskaloituu nopeasti. Kissat ovatkin vain yksi osa suurta huumerikollisuuden siivittämää seikkailua, jossa aikaa manipuloidaan piereskelemällä.

South Parkin graafinen tyyli ja kaupunki asettavat sille omat rajoitteensa, ja aluksi peli tuntuukin hyvin samalta kuin Stick of Truth. Kaupunkia tutkiessa ja hahmonkehityksen syventyessä erot alkavat paljastua ja ne ovatkin vieneet peliä kunnianhimoisempaan suuntaan. Supersankarilla tulee tietysti olla persoonalliset supervoimat ja taustatarinansa, joita kasvatetaan hiljalleen tarinan edetessä. Aseiden ja varusteiden sijaan sankaritiimiä päivitetään eri kykyjä parantavilla artifakteilla sekä uusien hahmoluokkien iskuilla. Yhteensä 12 erilaista hahmoluokkaa jakaantuvat hulkmaisesta taistelijasta maan voimia hallitsevaan elementalistiin, joista pelaaja voi rakentaa omia mieltymyksiään vastaavan supersankarin. Muilla lähiön muksuilla on myös omat ja selvästi erilaiset taitonsa kamppailujen varalle. Tiimin jäseniä voi vaihtaa ennen jokaista taistelua ja etsiä helposti oman Team Starkinsa.

Taistelujärjestelmä on laitettu hahmonkehityksen lailla uusiksi, ja vuoropohjaiset taistelut käydään nyt shakkimaisesti ruudukolla liikkumalla. Jokaisella iskulla on oma kantamansa ja usein myös erinäisten myrkytysten kaltaisia lisävaikutuksia tai kyky siirtää hahmoja ruudukolla. Taktiikkansa vuoksi taistelusysteemi tuntuu edeltäjäänsä mukaansatempaavammalta, ja se tekee taisteluista myös helpommin hallittavia. Ajoittain sankareita kaatuu isomman ja voimakkaamman vihollisarmadan edessä, mutta järkevästi taktikoimalla suojauksen sekä latautuvien erikoishyökkäysten kanssa voi kiperistäkin tilanteista selvitä voittajana. Taistelusysteemin rukkaus on pelin isoin muutos edeltäjäänsä nähden ja myös erittäin toimiva.

Aiemmin mainittu piereskely on - totta kai - myös tärkeä osa taisteluista selviämistä. Pelaajan pierut ovat niin uskomattoman vahvoja, että niillä voi vaikka pysäyttää ajan hetkeksi ja iskeä vihollisia nenille. Lasten erilaisia kykyjä yhdessä pierujen kanssa tarvitaan myös ongelmanratkonnassa sekä kaikkien erinäisten keräilyesineiden saavuttamisessa. Ongelmia varten pelaajan pitää usein palata takaisin avoimessa maailmassa löytämiinsä paikkoihin, mikäli tien tukkivan laavan siirtäminen pieruilla tai korkeisiin paikkoihin lentäminen - jälleen kerran - pieruilla ei ole vielä hallussa. Näiden erikoistaitojen lisäksi arvokkaita tavaroita, parannusesineitä ja uusia asusteita voi rakentaa itse ympäriinsä lojuvasta pikkuroinasta.

Tämä on mainos:
South Park: The Fractured but WholeSouth Park: The Fractured but WholeSouth Park: The Fractured but WholeSouth Park: The Fractured but Whole
Photo: Ubisoft

Kaupunki onkin pullollaan löydettävää sekä sivutehtäviä, kuten Big Gay Alin lemmikkien etsintää tai poliisin epäilemien huumeparonien kiinniottamista, jotka sattumalta edustavat vain tiettyä etnistä rotua. Peli ottaakin hyvin näkyvästi kantaa U.S.A.:ssa velloviin rotu- ja sukupuoliotsikoihin sekä poliisien ampumakohtauksiin. Oman rotunsa, uskontonsa ja jopa seksuaalisuutensa saa päättää, mutta South Parkille ominaiseen tyyliin homma viedään mahdollisimman pitkälle, kunnes huomaakin olevansa kiinalainen skolioseksuaali ja albiino. Ja pitäähän supersankarilla olla oma kryptoniittinsa, oli se sitten vampyyrit tai vanhukset.

Supersankariteeman lisäksi myös sosiaalisen median ja kännykän näpräilyn valta-asemat päätyvät näkyvästi piikittelyn kohteeksi. Tehtävät, hahmojen päivitykset ja muut tiedot löytyvät sankarin kännykästä erilaisina sovelluksina, joiden keskiössä on Instagramia mukaileva Coonstagram. Kaupungilla silmät luureissa pyöriviltä asukkailta voi pyytää yhteiskuvia Coonstagramiin ja kasvattaa näin erittäin tärkeää seuraajamääräänsä ollakseen uskottava supersankari. Selfieiden keräily on muiden sivutehtävien ohella hyvä syy tutkia jokainen nurkka tarkasti, kun huumoria on piilotettu kaikkialle.

Fractured But Whole on silkkaa faninannaa, eikä se pelkkänä roolipelinä pärjää The Witcher 3:n kaltaisille eepoksille. Faneille peli on kuitenkin jälleen pullollaan viittauksia ja tutkittavaa jokseenkin uusitun kaupungin myötä. Stick of Truthin jälkeen kaupunkiin ovat saapuneet muun muassa Shi Tpa Town ja Memberberriesit, ja vanhemmista kausista esimerkkinä mukana on nyt Mepheston mystinen laboratorio. Vaikka tällä kertaa peli ei päätynytkään sensuroitavaksi, on mukana silti runsaasti hyvin väärää ja hykerryttävää huumoria. Silti kaiken ulostamisen, DC:n haukkumisen, pedofilian ja muun mahdollisen mustan komedian alla piilee South Parkille ominainen arjen traagisuus, jossa perhe- ja päihdeongelmat verhotaan synkän huumorin taakse.

Tämä on mainos:

Ajankohtaisten aiheiden kera näistä elementeistä on onnistuttu jalostamaan South Parkin pitkä ikä televisiossa, ja Fractured But Whole tuo mukanaan jälleen onnistuneen sekä edeltäjäänsä syvemmälle kurkottavan ja strategisemman roolipelin. Mikäli Stick of Truth jäi aikoinaan välistä, pakkaa pelin Gold Edition molemmat South Park -seikkailut mukaansa.

South Park: The Fractured but WholeSouth Park: The Fractured but WholeSouth Park: The Fractured but WholeSouth Park: The Fractured but Whole
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Rakkaudella tehty fanituote, mainio hahmonkehitys, taktinen ja edeltäjäänsä parempi taistelumekaniikka
-
Paikoitellen liian tutun tuntuinen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
South Park Switchille huhtikuussa

South Park Switchille huhtikuussa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Ubisoftin South Park -pelien The Stick of Truthin ja The Fractured but Wholen tulosta Nintendo Switchille on huhuiltu jo hyvä tovi, mutta nyt se on varmistunut. Nintendo...



Ladataan seuraavaa sisältöä