Suomi
Gamereactor
arviot
Jydge

Jydge

Minä olen lyki, tyomäri ja pyövyli

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Jydge jakaa punkkaririkollisille oikeutta teräsvaippaluoti kerrallaan. Rehellisesti pöljän nimen takana häärii lajityypin tamperelainen veteraanistudio 10tons ja tuomari, joka ei luovuta ennen kuin väärintekijät ovat saaneet tuomionsa. Ja tuomio rikollisesta elämästähän on kuolema.

Ylhäältäpäin kuvatuista Crimsonlandista ja Neon Chromesta tuttu studio pääsee yllättämään uutukaisuudellaan. Tarinassaan minimalistisessa Jydgessä pelaaja on tyomäri (?), joka kulkee kenttiin jaetussa megakaupungissa oikeutta jakamassa. Kahdella tatilla tai hiirinäppisyhdistelmällä kulkevaa teloittajaa vastaan tulevat punkkarianarkistit ja muu yhteiskunnan epäkelpo aines lakoavat näppärästi mitä moninaisimmilla aseilla. Helpolla ne eivät silti pelaajaa päästä ja etenkin alkuvaiheessa kentän uudelleenaloittamisen nopeutta alkaa arvostaa pikaisesti. Hommassa on selkeästi Hotline Miamin fiilistä, sillä kenttä voi loppua kuolemaan nopeasti eikä onnistunutkaan tehtävä kestä usein paria minuuttia pidempään suorittaa. Kuvakulma on näppäimistöllä pelaamisen kannalta hieman oudosti pienessä vinkkelissä, ellei pelaaja osta ja ota käyttöön erästä apuvoimaa, jolla kartta suoristuu ja näppiksen suuntapainikkeiden digitaalisuus ei niin häiritse. Peliohjaimella moinen ei luonnollisesti haittaa.

Rikollisilta "takavarikoidut" varat sijoitetaan poliisilaitoksella kenttien välissä niin tuomarin itsensä kuin tämän aseensa päivityksiin, jotka sekä luovat vaihtelua pelikerroille, että pidemmän tähtäimen tavoitteellisuutta. Alkupuolella tylsästi lyijyä suoltava torrakko muuttuu myöhemmällä pelissä melkoisesti plasmamyrskyjä vapauttavaksi tuholaitokseksi. Tuomari saa uusia kykyjä, enemmän kestopisteitä, teknisiä vempaimia ja robottiapureita sen mukaan, mihin pelaaja haluaa valuuttansa laittaa. Jos yksi kenttä osoittautuu vaikeaksi - mitä sen ajoittain kyllä tekeekin - pieni ostoskierros tai varusteiden uudelleenmietintä auttavat yleensä läpi esteestä kuin esteestä. Kentät ovat muuten 10tonsin edellisten pelien tavoin lähes täysin tuhoutuvia, joten seinää ja irtaimistoa saa kaatumaan kuin syysheinää mikäli niin haluaa. Maisemat vaihtelevat erilaisista yökerhoista varastoihin, yksityisiin huviloihin ja teknohelvetteihin pilvenpiirtäjiä unohtamatta.

JydgeJydgeJydgeJydge

Peli etenee huomattavasti hidastempoisemmin ja harkitummin kuin useimmissa vastaavissa peleissä. Rikollisten höökivät varomattoman tuomarin päälle sellaisella aggressiolla, että paraskaan tarkka-ampuja ei ehdi niittaamaan niistä jokaista. Helpommat kentät voi toki lanata varsin hövelillä otteella etenkin, jos oma varustelu on siihen suuntaan kasattu. Vaikeammissa piilottelu, partioivien vihollisten ampuminen suojasta ja fiksujen reittien valinnat nousevat avainasemaan. Viritetyn haulikon ja varjoihin piiloutumisen yhdistelmä on erittäin tappava. Pelin suola ja pitkäkestoisuuden avain onkin tarinan tai eri kenttien läpäisyn sijaan tuomarin ja tämän aseen kykyjen monipuolinen yhdistely. Avattavaa on mahdottoman paljon, joten kaikkein jäätävimmät kombot löytyvät vasta pitkän pelailun jälkeen.

Tämä on mainos:

Jydge on audiovisuaalisesti mukiinmenevä jos hieman kolho. Isot pisteet se saa tuhoutuvasta ympäristöstä, joka vaikuttaa aidosti kenttien läpäisemiseen ja niistä hengissä selviämiseen. Ääninäyttelyssä on rehellinen matalan budjetin leima, mutta erityiskiitosta pitää antaa tunnelmaan mainiosti sopivasta ja mukavasti teknosta industriaaliin vaihtelevasta ääniraidasta. Pelin harvoissa tarinapätkissä olisi ollut mukava nähdä vaikkapa sarjakuvamaisesti piirrettyä mustavalkotaidetta tai pikseligrafiikkaa.

Jydge on harkitsevan pelaajan räiskintä. Mikään totaalinen kuurupiilopeli se ei onneksi ole ja halutessa räjähdyksiä löytyy ruudun täydeltä, mutta pieni taktinen silmä palkitaan aina. Hillitymmän tempon takia se sopii erinomaisesti myös jaetun ruudun moninpeliin, mutta nettiräimettä ei valitettavasti tueta. Päivitysvaihtoehdot tuntuvat mielekkäiltä ja niiden yhdistelmät hauskoilta testata jos ei muuten, niin viihdearvon takia.

Melkoinen jydgy.

(Toim. huom.: Tuosta "vitsistä" 10 vuotta eristyskuutiota.)

Tämä on mainos:
JydgeJydgeJydgeJydge
HQ

Testattu Jimm's Gamer Gold 1070 V3 -pelitietokoneella. Tehomasiinan tarkat lisätiedot löydät täältä.

08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Hyvä hiiviskelyn ja räiskinnän tasapaino, varustelukilpailu, taustamusiikit, nimi
-
Ei nettimoninpeliä, ohkainen juoni, nimi
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
JydgeScore

Jydge

ARVIO. Kirjoittaja Matti Isotalo

Minä olen lyki, tyomäri ja pyövyli



Ladataan seuraavaa sisältöä