Suomi
Gamereactor
arviot
Yo-kai Watch 2

Yo-kai Watch 2: Bony Spirits / Fleshy Souls

Pokémonin tapakasvatuksellinen kevytversio

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Hieman yllättäen Japanissa suosioon kohonnut Yo-kai Watch -sarja sai jatko-osansa jo vuonna 2014 nimillä Bony Spirits ja Fleshy Souls, mutta vasta nyt peli on rantautunut Eurooppaan englanniksi lokalisoituna. Kyseessä on Yo-kai Watch -animeen perustuva Level 5:n versio Nintendon Pokémonista. Roolipelielementtien ja tutkimisen sijasta painopiste on enemmän tarinavetoisessa lasten tapakasvatuksessa ja 3DS:n kosketusnäytön hyödyntämisessä.

Tarina keskittyy japanilaisen arkielämän syövereihin, jota kuitenkin maustavat henkimaailman erilaiset tapahtumat. Noin 11-vuotiaalle päähenkilölle on jäänyt edellisen pelin seikkailujen tuloksena haltuun rannekello, jolla pystyy näkemään ja löytämään yo-kai-olioita. Kyse on japanilaisen kansanperinteen enimmäkseen eläimiä muistuttavista hirviöistä, joita ei voi paljaalla silmällä nähdä. Nämä oliot ovat kuitenkin vastuussa melkein kaikesta ihmiselämään liittyvästä aina sukkien hukkumisesta makeanhimoon saakka. Pelin tarkoituksena on seikkailla paikallisissa maisemissa, jota yo-kai-hirviöt kansoittavat tehden elämästä kertaheitolla arkista puurtamista mielenkiintoisempaa.

Yo-kai Watch 2 on selvästi suunniteltu japanilaisen lapsen tapakasvastus huomioiden. Ajan kuluessa tehdään iso numero niin käsien pesemisestä, hampaiden harjaamisesta, metrolla kulkemisesta, läksyjen tekemisestä kuin riittävän yöunen ja ravinnon tärkeydestäkin. Länsimaisen pelaajan kannalta ongelmallista on runsas englanninkielisen tekstin määrä, ja paikallisen yo-kai-kansanperinteen olettaminen ennalta tunnetuksi. Jo nämä kaksi asiaa tekevät pelistä sopimattoman ensisijaiselle kohderyhmälleen Pohjoismaissa. Kummallinen yksityiskohta on käytössä olevan rahayksikön nimeäminen punnaksi Japanin yenin tai vaikka Yhdysvaltain dollarin sijasta.

Yo-kai Watch 2:ssa on huomattavan paljon erilaisia toimintoja: lähimmän kilpailijan teokset on tarkasti analysoitu ja niistä on tehty omat versiot hyvinkin uskollisesti. Tämä johtaa huimaan tietomäärään peliä aloittaessa. Ensimmäiset 6-7 tuntia ovat tarinan ohella yhtä pitkää opastusosiota. Sarjaan aiemmin tutustumattomalla menee silti merkittävästi kauemmin oppia niin sanotusti talon tavoille hyödyntämään kaikkia pelin ominaisuuksia.

Pokémonista on kopioitu sellaisenaan ajatus kahdesta saman pelin eri versiosta. Bony Spiritsissä ja Fleshy Soulsissa on joitakin omia yo-kai-olioitaan, ja täydellisen kokoelman saa ainoastaan joko ostamalla itse molemmat versiot tai pelaamalla sellaisen kanssa, jolla on toinen versio samasta pelistä.

Tämä on mainos:

Teknisesti Yo-kai Watch 2 on hienoa jälkeä ainakin New Nintendo 3DS XL -konsolilla pelatessa. Pääasiassa avoin maailma näyttää värikkäältä ja yksityiskohtaiselta, ja kokonaisuuden kruunaavat poikkeuksellisen sujuvat liikeanimaatiot. Välivideoita on käsikonsolipeliksi hämmentävän paljon. Yo-kai-oliot ovat pääasiassa hauskasti sekä nimetty että kuvitettu. Esimerkiksi kartiohattuinen Brushido on siivoukseen hurahtanut kummajainen, jonka aseena on pitkä moppi. Musiikki ja äänimaailma eivät pärjää yhtä hyvin, mutta tekevät silti työnsä kelvollisesti. Runsaan tekstityksen ansiosta pelaaminen onnistuu vaivatta myös ilman ääntä esimerkiksi julkisilla kulkuvälineillä matkustaessa.

Ehkä suurin ero Pokémonin kanssa on satunnaistaistelujen puuttuminen. Yo-kai-olioita täytyy erityisen rannekellon avulla etsiä, ja kosketusnäytöllä stylus-kynän kanssa skannailla. Vaihtoehtoisesti hirviö näkyy edessä valmiiksi, jolloin sille täytyy joko erikseen puhua taistelun aloittamiseksi, tai sitten monsu syöksyy itse pelaajan kimppuun. Tappelut ovat puoliksi automaattisia 3 vs. 3 -kohtaamisia. Pelaaja ei valitse erikseen hyökkäyksiä omien hirviöiden suoritettavaksi, vaan ohjaa taistelua "kauempaa". Tämä tapahtuu osoittamalla omille olioille kohteita, antamalla niille parannusesineitä tarpeen mukaan ja ennen kaikkea päättämällä, koska on aika suorittaa kullekin monsulle tyypillinen erikoisisku. Niin sanotusti lavalla on kerrallaan kolme oliota, mutta kosketusnäytöllä olevasta kuuden hahmon rullasta taistelijoita voi vaihtaa milloin itse haluaa. Samaa tyyppiä edustavat yo-kait vahvistavat toistensa kykyjä esimerkiksi paremman puolustuksen tai tehokkaamman hyökkäyksen osalta.

Tappeluiden alkupuolen nopeuden vuoksi sopeutumisessa omaan rooliin ulkopuolisena ohjaajana kestää lukuisia tunteja. Itse pääsin vasta noin viiden tunnin pelaamisen jälkeen kunnolla jyvälle homman nimestä. Onneksi pelin ensimmäisen suurikokoinen pomotaisto tulee vastaan juurikin noihin aikoihin, jolloin eri mekaniikkojen sujuvalla hallinnalla saatu voitto tuntuu varsin makealta. Epäilen silti vahvasti, ettei kohderyhmäksi ajateltu 11-vuotias lapsi olisi pystynyt moista saavuttamaan englanninkielisyyden ja ajoittain informaatioähkyn tuottavan monituntisen opastusosion vuoksi. Yo-kai Watch 2 sopiikin loistavasti ennen kaikkea lapsenmielisille varttuneemmille Nintendo 3DS -pelaajille.

Tehtävät jakautuvat roolipelimäisesti pää- ja sivutehtäviin, jotka on selvästi jaoteltu niin valikoiden kuin käytettävän värikoodinkin osalta. Ajoittain tarinassa tulee vastaan tilanne, joka edellyttää muutaman sinisellä lipulla merkityn sivutehtävän suorittamista ennen kuin punaisella lipulla merkitty päätarina pääsee etenemään. Tällainen hieman keinotekoinen juonen jarruttaminen ei häiritse, sillä yleensä sivutehtävissä tutustutaan uusiin ominaisuuksiin, liikutaan uudenlaisissa maisemissa ja tietysti kartutetaan omien yo-kai-olioiden kokemuspisteitä. Välillä kuljetaan myös niin sanotuissa luolastoissa, joissa ei voi vapaasti tallentaa ja taisteluita on paljon. Kyse on silti harvoin varsinaisesta luolasta. Yleensä ollaan koulun käytävällä, kaverin autotallissa tai pyörätunnelissa.

Tämä on mainos:

Lähintä kilpailijaa selvästi tarinavetoisemmasta rakenteesta johtuen on harmillista, että juoni itsessään on liian arkinen ja suorastaan tylsä ainakin aikuisen makuun. Monituntisen opastusosion, yo-kai-perinteen tunnetuksi olettamisen ja runsaan englanninkielisen tekstin vuoksi Yo-kai Watch 2 ei missään nimessä sovellu sille kohderyhmälle, jolle se selvästi on alun perin ajateltu. Varttuneemmille Pokémonin ystäville se on silti mukava vaihtoehto, jos ei ole vielä saanut tarpeekseen taskuhirviöiden jahtaamisesta.

Yo-kai Watch 2Yo-kai Watch 2Yo-kai Watch 2Yo-kai Watch 2
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Selkeät valikot, värikäs ulkoasu, sujuva animointi, ei vaadi alkuperäisen pelaamista pohjille, positiivinen tunnelma, ei satunnaistaisteluita
-
Vaatii suvereenin englannin kielen hallinnan, japanilainen yo-kai-perinne oletetaan ennalta tunnetuksi, tarina muuttuu tylsäksi aikaa myöten
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Yo-Kai Watch 2 päivittyy

Yo-Kai Watch 2 päivittyy

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Nintendo julkisti viime yönä ilmaisen päivityksen, joka on saapuva peliin Yo-Kai Watch 2. Latauksen nimi on Oni Evolution Update, joka päivittää pelin Psychic Specters...

0
Torstain arviossa Yo-kai Watch 2

Torstain arviossa Yo-kai Watch 2

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Torstain arviossa on Nintendon Pokémon-sarjasta vahvasti ammentava, japanilaiseen animeen perustuvan Yo-kai Watchin jatko-osa. Tsekkaa arvio täältä. ...



Ladataan seuraavaa sisältöä