Suomi
Gamereactor
arviot
Back to the Future

Back to the Future

Great Scott! Emmett "Doc" Brown ja Marty McFly ovat taas vauhdissa, ja on aika palata tulevaisuuteen. Tosin tässä tapauksessa palataan kuitenkin aluksi menneisyyteen ja sotketaan ajan kulku taas kerran niin perusteellisesti, että parivaljakko päätyy mitä kummallisimpiin vaihtoehtoisiin aikoihin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kaikki saa alkunsa, kun kadonneen Docin tavaroita aletaan huutokaupata kaupungin rahavarantojen kasvattamiseksi. Marty löytää tavaroiden keskeltä piilotetun muistikirjan ja paikalle ilmestyy aikakone, jonka ainoana matkustajana on Docin koira Einstein. Näppärä tohtori oli asentanut aikakoneeseen ajastetun paluun mahdollistavan laitteen, ja mukana olevalla kasettinauhurilla hän pyytää nuorta ystäväänsä etsimään hänet käsiinsä. Tosin Doc voi olla milloin ja missä tahansa, joten Martyn ei auta kuin aloittaa etsinnät autosta löytyvän yksittäisen kengän pohjalta.

Back to the Future on tyyliltään rauhallisesti etenevä seikkailupeli. Muinaisten osoita ja klikkaa -pelien hengessä Martyn täytyy tutkia runsaasti paikkoja ja kerätä talteen kaikki roina, mitä ei ole naulattu kiinni. Mukana kulkevan rojukasan avulla sitten ratkotaan eteen tulevia kevyitä pulmia. Tosin vanhoista peleistä poiketen pääpainoa on siirretty pois pulmanratkonnasta enemmän humoristista tarinankerrontaa painottavaan suuntaan. Ratkaisu on onnistunut, sillä pelin juoni puksuttaa tästä syystä tasaisesti eteenpäin, eikä pelaamiseen turhaudu missään vaiheessa. Tosin vaikeammista seikkailupeleistä pitäville peli voi tuntua todella helpolta, mutta esimerkiksi uusimpien Sam & Maxien tai Monkey Island -pelisarjan parissa viihtyneet tuntevat varmasti olonsa kotoisaksi.

Jokainen pelin viidestä jaksosta (julkaistu aiemmin ladattavina episodeina) on mahdollista pelata läpi muutamassa tunnissa, joten yksi osa tuntui kestonsa ja tarinansa puolesta yhdeltä pitkältä elokuvalta. Nopeimmillaan pelin pelaa läpi parissa illassa, mutta useimmille hupia riittänee noin viikoksi. Kesto on riittävä budjettihintaiselle julkaisulle. Lopputekstien virratessa ruudulla tuntui siltä, että olisi aika jälleen kerran kaivaa peliä innoittanut elokuvatrilogia kaapista.

Back to the FutureBack to the Future
Tämä on mainos:

Elokuvien henki on myös saatu siirrettyä pelisarjaan. Sen tunnelma, juoni ja henkilöhahmot muistuttavat kutkuttavasti esikuviaan, ja mukana on tietenkin aikamatkustuksen mukanaan tuomat vinksahtaneet ongelmat. Erityisesti hahmokaartista on mainittava, että siitä henkii miellyttävä tuttuuden tunne, vaikka lähes kaikki kohdattavat henkilöt ovat uusia. Matkan varrella eteen asettuu lukuisia uusia ja ilkeitä Biffin sukulaisia, jotka kaikki muistuttavat kieroutuneesti toisiaan. Eräs keskeisimmistä ja samalla mielenkiintoisimmista hahmoista on Martyn rehtorin Stricklandin sisko Edna. Hän on omasta mielestään ainoa, joka pystyy estämään Hill Valleyn luisumisen rappioon. Ja totta kai aikamatkojen aikana tutustutaan myös Martyn omiin sukulaisiin, jotka kaikki tuntuvat olevan hänen alkuperäisen isänsä kaltaisia jänishousuja.

Toteutukseltaan peli on sekoitus hauskan ylilyötyä sarjakuvamaista ulkoasua ja vankkaa ääninäyttelyä. Hahmojen ylilyödyt piirteet tekevät kaikista hauskannäköisiä ja helposti muistettavia, olematta kuitenkaan ole liian koomisia tai häiritseviä. Myös eri todellisuuksien Hill Valleysta löytyy keskenään tarpeeksi samanlaisuutta, jotta ne on helppo tunnistaa samaksi paikaksi, mutta silti jokaisessa on myös omat luonteenpiirteensä. Äänipuolella osutaan täysin nappiin aina tuttua tunnusmusiikkia myöten. Kaikki ääninäyttelijät ansaitsevat erikoiskiitoksen, mutta potin korjaavat pelien pääparivaljakko Doc ja Marty. Tohtorin äänenä on elokuvien alkuperäinen Doc, Christopher Lloyd, kun taas Martyn osan ääneksi on löydetty hämmästyttävän paljon Michael J. Foxilta kuulostava sijaisnäyttelijä. Tosin myös alkuperäinen Michael tekee pikaisen esiintymisen. Ainoat pyyhkeet tulevat Wii-version pätkivästä ruudunpäivityksestä. Välillä meno muistuttaa kirjaimellisesti diaesitystä, ja hitaasti liikkuva ja hyppivä kursori vaikeuttaa ajoittain myös pelaamista. PC ja PS3 -versioissa ongelmaa ei ole, joten jos jompikumpi laite löytyy kotoa, kannattaa peli hankkia mieluummin niille.

Back to the Future nousee omissa kirjoissani seikkailupelispesialisti Telltalen parhaaksi tuotokseksi tähän asti. Se tavoittaa todella hyvin esikuviensa hengen ja tarjoaa elokuvien ystäville lukuisia hauskoja hetkiä. Kokonaisuutta on helppo suositella, joskin tässä testattua Wii-versiota kannattaa harkita vasta viimeisenä vaihtoehtona sen ajoittain heikon teknisen toteutuksen vuoksi. Tämä heijastuu myös lopullisessa arvosanassa, johon voi lisätä pisteen muiden alustojen osalta.

HQ
Tämä on mainos:
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Tavoittaa täydellisesti elokuvatrilogian hengen, tarinan painottaminen pulmien sijaan takaa elokuvamaisen kokemuksen, ulkoasu on hauska ja mieleenpainuva, ääninäyttelijät hoitavat hommansa vakuuttavasti
-
Wii-versio kärsii ajoittaisista teknisistä ongelmista, peleistä puuttuvat kunnon pulmat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Back to the FutureScore

Back to the Future

ARVIO. Kirjoittaja Leevi Rantala

Great Scott! Emmett "Doc" Brown ja Marty McFly ovat taas vauhdissa, ja on aika palata tulevaisuuteen. Tosin tässä tapauksessa palataan kuitenkin aluksi menneisyyteen ja sotketaan ajan kulku taas kerran niin perusteellisesti, että parivaljakko päätyy mitä kummallisimpiin vaihtoehtoisiin aikoihin.



Ladataan seuraavaa sisältöä