Suomi
Gamereactor
artikkelit

Ammattimaisen pelaamisen nousu ja sen vaikutus laajemmalle PC-markkinalle

Hiljenemisen merkkejä ei ole näkyvissä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Kovimmalla mahdollisella tasolla pelaavat ammattipelaajat vaativat laitteiltaan luonnollisesti paljon. Tämä pakottaa PC-markkinaa kokonaisuudessaan ottamaan suuria askeleita eteenpäin. Ja koska harrastajat haluavat seurata sankareidensa jalanjälkiä on tiedossa, että pienemmän budjetin pelaajat ovat yhtä intohimoisia kuin ne, joilla on enemmän resursseja käytössään. Näin ollen e-urheilu eli kilpailullinen videopelaaminen tuo lisäbuustia peli-PC-markkinalle kokonaisuudessaan. Ala herättääkin suurta kiinnostusta investoijien keskuudessa sekä luo innovaatioita ja kasvattaa PC-laitteiden markkinoita. PC-koneet ja niiden brändit eivät aina itsessään ole välttämättä ykköskiinnostuksen kohde faneille, mutta silti yksittäisten suorituksen kannalta välttämättömien komponenttien brändi, merkki ja malli herättävät mielenkiintoa. Erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat näytönohjaimet, muistit, prosessorit ja edellä mainitun jäähdytys. Lisäksi toki input-rauta, näppikset ja hiiret ovat kiinnostavia. Näiden korostaminen ja sitä myötä PC:n laatu ovat tärkeitä brändinluonnissa.

Pelaaminen on todellinen penkkiurheilulaji. Twitch yksinään kerskuu 1,7 miljoonalla pelaajalla, jotka livestriimaavat pelaamistaan. Näitä striimejä katsotaan 75 miljardia minuuttia joka päivä. Pelaaminen alkaakin olla valtavirtaa monessa suhteessa: maailmalla näkyy jo pelkästään pelaamiseen keskittyviä TV-kanavia, kuten Ginx eSports Iso-Britanniassa. Suomessa e-urheilu on mielletty vihdoin verottajankin vinkkelistä urheiluksi: nykyään tietokonepeliä päätoimisesti pelaamalla elantonsa tienaavaan voidaan soveltaa samoja verotuskäytäntöjä kuin muihinkin urheilijoihin.

Seurasi sitten ammattilaisten tai amatöörien pelaamista, on pelin saatava pelaaja ja seuraaja uppoutumaan pelin maailmaan ja tarinaan täysin. Tämä on vauhdittanut PC-pelaamisen segmenttiä valtavasti. Globaalin PC-pelilaitteiden markkinan arvoksi vuonna 2016 on arvioitu 30 miljardia dollaria, ja segmentin CAGR eli liikevaihdon keskimäärinen kasvu on arvioitu olevan 6 % vuoteen 2019 mennessä.

Puolivillaiset kokoonpanot ja sinnepäin-meininki eivät pure uudenlaiseen kilpapelikulttuuriin vihkiytyneitä käyttäjiä. Pelaajien keskuudessa itse kasatut, räätälöidyt kokoonpanot ovat kunniassa. Taito ja halu tehdä tätä kuitenkin laskee tasaisesti, ja kysyntää katu-uskottaville off-the-shelf-kokoonpanoille on. HP:n gaming-menestyksen pohjana on tämän vuoden kesäkuussa julkistettu uusien OMEN-pelituotteiden julkistaminen. Alusta alkaen uudelleen suunnitelluissa uusissa virityskelpoisissa laitteissa on runsaasti ominaisuuksia, jotka ovat suunniteltu e-urheilijoille ja huippupelaajille. Portfolio sisältää OMEN X Compact -pöytäkoneen, joka voidaan liittää VR-pelireppuun. Lisäksi HP on julkaissut VR-käyttöön soveltuvien tietokoneiden lisäksi myös VR-lasit, jotka tulevat myyntiin pian.

Tämä on mainos:

OMEN-brändi on vahva kilpapelikentällä myös sponsorointien muodossa: lokakuussa Tampereella pelattiin OMEN by HP CS:GO -finaali, jossa HAVU Gaming nappasi CS-liigan mestaruuden.

Mitä seuraavaksi? Odotuksissamme on, että uudet VR-kuulokkeet tulevat mullistamaan pelaamisen ja e-urheilun, ja itse asiassa juuri kasvava kiinnostus e-urheilua kohtaan tulee viemään VR-innovaatioita eteenpäin. Goldman Sachs arvioi VR- ja AR-markkinoiden kipuavan 80 miljardiin dollariin vuoteen 2025 mennessä. Pelkästään tänä vuonna IDC arvioi AR/VR -segmentin maailmanlaajuisten kokonaistuottojen olevan 13,9 miljardin euron luokkaa. Tämä tarkoittaa yli 130 % kasvua vuoteen 2016 verrattuna.

Kuitenkin VR-kuulokkeet, pelattavuus ja kokemus ylipäätään ovat juuri niin hyviä kuin sen mahdollistavat laitteet. Siksi investoimme merkittäviin virtuaalitodellisuuteen liittyviin R&D-ohjelmiin niin sisäisesti kuin yhteistyössä johtavien kuulokevalmistajien kanssa, esimerkkeinä HTC, Oculus ja Microsoft. Tämä vaikuttaa pelaamisen ohella luonnollisesti muun muassa viihteeseen ja koulutukseenkin.

Pelivallankumous siis jatkuu - eikä se näytä hiljenemisen merkkejä.

Tämä on mainos:

Kirjoittaja on HP Finlandin entinen toimitusjohtaja

Ammattimaisen pelaamisen nousu ja sen vaikutus laajemmalle PC-markkinalle


Ladataan seuraavaa sisältöä