Suomi
Gamereactor
artikkelit

Kolme suurta: Playstation VR vs Oculus Rift vs HTC Vive

Julkaisupäivät, hinnat, ominaisuudet sekä laitteisto- ja tilavaatimukset kolmelle suurimmalle virtuaalitodellisuuslaitteelle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Virtuaalitodellisuus näyttää muodostuvan seuraavaksi isoksi teknologiahypyksi videopelien saralla. Kolme isoa valmistajaa ovat hyvissä asemissa kaapatakseen uudet markkinat omikseen. Oculuksen ja HTC:n julkaisujen jälkeen Sony nappasi valokeilan kolmikkoa täydentävällä Playstation VR:llään. Laitteiden julkaisuhinnat vaihtelevat reippaasti eikä eri masiinoiden välisiä eroja ole helppo vertailla. Pistimme kaikki kolme vierekkäin vertailun ja viihteen vuoksi.

Julkaisupäivä ja -maat

Oculus Rift: 28. maaliskuuta
Oculus Rift julkaistaan ensin Australiassa, Belgiassa, Kanadassa, Tanskassa, Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Japanissa, Islannissa, Irlannissa, Italiassa, Hollannissa, Uudessa-Seelannissa, Norjassa, Puolassa, Espanjassa, Ruotsissa, Taiwanissa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

HTC Vive: 5. huhtikuuta
Vive julkaistaan ensin Kanadassa, Iso-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa, Itävallassa, Belgiassa, Tšekeissä, Tanskassa, Suomessa, Islannissa, Italiassa, Hollannissa, Norjassa, Puolassa, Espanjassa, Sveitsissä, Irlannissa, Ruotsissa, Taiwanissa, Kiinassa, Japanissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Tämä on mainos:

PlayStation VR: lokakuu 2016
Sonyn PlayStation VR ilmestyy ensin Iso-Britanniassa, Irlannissa, Ranskassa, Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Espanjassa, Portugalissa, Italiassa, Belgiassa, Hollannissa, Luxemburgissa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Puolassa, UAE:ssa, Saudi-Arabiassa, Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa, Suomessa, Venäjällä ja Tšekeissä.

Hinta
Oculus Rift: Suomessa noin 750,00€
Sisältää itse virtuaalilasit, liikesensorin, kauko-ohjaimen, kaapelit ja yhden Xbox One -peliohjaimen.

HTC Vive: Suomessa noin 950,00€
Sisältää virtuaalilasit, kaksi langatonta liikeohjainta, kaksi liiketunnistinsensoria ja liitäntälaatikon.

PlayStation VR: Suomessa noin 450,00€
Sisältää virtuaalilasit ja erillisen prosessointiyksikön. Liiketunnistus vaatii vielä erillisen Playstation Cameran (n. 60 euroa).

Tämä on mainos:

Laitteiden hinnoissa on siis todellisia eroja etenkin PSVR:n ja HTC:n välillä, Oculuksen asettuessa niiden väliin. Toisaalta HTC Vivea myydään kokonaisena pakettina eikä vaadi kuin riittävän tehokkaan tietokoneen toimiakseen. Paketissa tulee täydellisen virtuaalikokemuksen saamiseksi sekä liikesensorit että -ohjaimet.

Oculuksella ei sen sijaan ole vielä omia ohjaimia, joten niiden hankintapäätös tulee eteen joskus myöhemmin. Paketissa tulee yksi Xbox One -ohjain. Playstation VR on samalla tavalla askeettinen pakkaus, eikä sisällä erillisiä ohjaimia (vaikka PS Move toimisi varsin hyvin virtuaalikokemuksen navigaattorina). Liiketunnistuskaan ei onnistu ilman erillisen Playstation Cameran omistamista tai ostamista. HTC on teknisesti kolmikon kehittynein ja sitä myötä kallein laite.

Kolme suurta: Playstation VR vs Oculus Rift vs HTC Vive

Laitteistovaatimukset
Oculus Rift:
Näytönohjain: NVIDIA GTX 970 tai vastaava
Prosessori: Intel i5-4590 tai vastaava
Keskusmuistia: 8 GB

HTC Vive:
Näytönohjain: NVIDIA GTX 970 tai vastaava
Prosessori: Intel i5-4590 tai vastaava
Keskusmuistia: 4 GB

PlayStation VR:
Playstation 4
PlayStation Camera

Tarvitset varsin tehokkaan koneen kahta ensimmäistä laitetta varten. HTC ja Oculus ovat molemmat teknisesti kehittyneitä laitteita, mutta vaativat alleen hyvän pelikoneen. Playstation VR on suunniteltu toimivaksi PS4:n ja mukana tulevan lisäprosessointiyksikön kanssa, joten se on kolmikon edullisin hankinta etenkin, jos mitään laitteita ei löydy kotoa valmiiksi.

Kolme suurta: Playstation VR vs Oculus Rift vs HTC Vive

Ominaisuudet
Oculus Rift:
Resoluutio - 2160x1200 (1080x1200 per silmä)
Virkistystaajuus - 90 Hz
Näkökenttä - 110 astetta (ihmissilmien yhdistetty näkökenttä on noin 200 astetta)
Näyttötyyppi - OLED
Sensorit - kolmiakselinen gyroskooppi ja kiihtyvyystunnistin
Paino - 470g
Äänentoisto - Integroitu

HTC Vive:
Resoluutio - 2160x1200 (1080x1200 per silmä)
Virkistystaajuus - 90 Hz
Näkökenttä - 110 astetta (ihmissilmien yhdistetty näkökenttä on noin 200 astetta)
Näyttötyyppi - OLED
Sensorit - Lighthouse (kaksi tuplalaseria per sensorilaatikko)
Paino - 555g
Äänentoisto - Erillinen
Tilavaatimus - n. 1.5 x 2 metriä

PlayStation VR
Resoluutio - 1920x1080 (960x1080 per silmä)
Virkistystaajuus - 90 Hz
Näkökenttä - 100 astetta (ihmissilmien yhdistetty näkökenttä on noin 200 astetta)
Näyttötyyppi - OLED
Sensorit - kolmiakselinen gyroskooppi ja kiihtyvyystunnistin
Paino - 610g
Äänentoisto - Erillinen

Kolme suurta: Playstation VR vs Oculus Rift vs HTC Vive

Entäs pelit?

Jokaiselle laitteelle on luvassa iso tukku pelejä. Playstation VR:lle on vahvistettu tulevan yli 100 nimikettä ja Oculus Rift tulee pian pihalle 30 pelin valikoiman kanssa. Monille sopivien pelien valitseminen voi olla haastavaa. Mutta älkää huoliko, sillä kävimme valikoiman läpi puolestanne ja löysimme muutamia potentiaalisia helmiä jokaiselle laitteelle.

Playstation VR:n isosta listasta monet löytyvät myös muille virtuaalilaseille. Yksinoikeuksista Gran Turismo Sport näyttää kauniilta ja toimii todennäköisesti hyvin VR:n kanssa. Pelistä on toistaiseksi tarjolla vain vähän tietoa, mutta lyhyet pelikuvapätkät vaikuttavat hyvältä. Until Dawn: Rush of Blood on alkuperäisen pelin kanssa samaan maailmaan sijoittuva raiteilla etenevä räiskintä, joka sijoittuu ainakin osin hylättyyn huvipuistoon, tarjoten hyydyttäviä mutta viihdyttäviä elämyksiä.

HQ

Oculus Rift julkaistaan 30 pelin kera tämän kuun lopussa. Niiden joukosta erottuu Riftille optimoitu ja suosittu avaruussimulaatio Elite: Dangerous. Avaruuden tutkiminen ja taistelu ovat varmasti melkoinen elämys virtuaalilasien läpi katsottuna. Toinen mielenkiintoinen peli on ensimmäisen persoonan tarinavetoinen seikkailupeli The Vanishing of Ethan Carter. Eliten tapaan se on ollut myynnissä jo jonkin aikaa, mutta Rift-versio lisännee siellä olon tuntua ja tunnelmaa merkittävästi.

Viimeisenä Rift-tärppinä on tiukannäköinen avaruusselviytymispeli Adrift. Siinä pelaaja löytää itsensä tuhoutuneelta avaruusasemalta tehtävänään selviytyä miten vain pystyy. Adriftia ei ole vielä julkaistu, joten pelaajat pääsevät siihen käsiksi vasta Riftin ilmestyessä.

HQ

Teknologisesti edistynein HTC Vive mahdollistaa huoneen käyttämisen 3D-tilana liikuttaessa. Riftin tavoin pelit eivät tule yksinoikeudella vain Vivelle, joten mitä suurimmalla todennäköisyydellä tämän listan pelit toimivat myös Oculuksella. Viven valikoima on toistaiseksi vielä hieman epämääräinen, joten parhaiden pelien valikoiminen on vaikeampaa. Vanishing Realms: Rite of Steel näyttää ehdottomasti mielenkiintoiselta fantasiaseikkailuineen ja Dungeons & Dragonsia tai Zeldaa mukailevine teemoineen.

Kauhuräiskintä The Brookhaven Experiment osui myös tutkaamme. Se hyödyntää Viven ainutlaatuisia ohjaimia zombie-räiskinnässään. Valvelta itseltään on myös luvassa The Lab -niminen minipelikokoelma Portal-universumissa. Sen hauskat ja kekseliäät pelit ottavat varmasti kaiken irti Vivesta ja toimivat hyvin esittelynä laitteen eri toimintoihin.
Pelejä tarkastellessa Riftin ja Viven erot Playstation VR:ään käyvät selviksi. Kahden PC-vetoisen laitteen resoluutio on huomattavasti korkeampi ja ne tarjoavat samalla hieman leveämmän näkökentän. HTC:n laite mahdollistaa myös pelaajan kehon liikkeen tunnistuksen kahden huoneen nurkkiin asennettavan sensorinsa ansiosta.

HQ

Vive voi lisäksi tunnistaa isot esineet ja esteet tilassa ja varoittaa pelaaja törmäämästä niihin. Lasit voivat simuloida kokonaista tilaa (Star Trekin holodeckin tyyliin) Oculuksen ja PSVR:n tyytyessä paljon vaatimattomampaan vapauteen. Kahta jälkimmäistä ohjataan lähinnä istualtaan.

Loppusanat

HTC Vive on eittämättä kolmikon kehittynein laite. Se on samalla reippaasti etenkin PSVR:ää kalliimpi ratkaisu. Lopullista paremmuusjärjestystä joudutaan vielä odottamaan pelien ja oheislaitteiden testaamiseksi. Toivottavasti tämä artikkeli vastasi ainakin osaan kysymyksistänne. Palamme asiaa myöhemmin kaikkien kolmen laitteen ja niiden pelien testauksen myötä. Uusia VR-laitejulkistuksia lienee myös luvassa tulevaisuudessa.



Ladataan seuraavaa sisältöä