Suomi
Gamereactor
laitearviot

ASUS Strix Raid DLX

Lippulaivakortti äänentoistoon.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Äänikortti ei nykyään ole se ensimmäinen laite listalla, kun kotikonetta kasataan. Ennen vanhaa soundblasterit ja turtlebeachit pitivät huolen siitä, että kone päästi muutakin ääntä kuin piipitystä. Emolevyjen integroidut äänipiirit ovat kuitenkin vallanneet monen kotikoneen sisuksen ainoana äänilähteenä.

HQ

Asuksen lippulaivakortista löytyy monta näppärää ominaisuutta. Raid-moodilla voi vaihtaa äänen sävyä ja tyyliä yhdellä napinpainalluksella pelin aikana. Mukana tuleva kuulokevahvistin antaa luureille huomattavasti paremman vahvistuksen kuin emolevyyn integroitu vastine, mikä kuuluu parantuneena äänenlaatuna etenkin kovatasoisempien kuulokkeiden kohdalla. Normaalistihan integroitu äänipiiri ei pysty tuottamaan riittävästi ohmeja. Paketissa olevalla lisälaatikolla voi säätää volyymiä ja siihen voi kiinnittää sekä mikin että kuulokkeet 3.5-millisellä plugilla.

Siististi pakattu kortti lisähärpäkkeineen asentuu PCIE-väylään. Siihen kiinnitetty kuori ei ole muuten pelkkää silmäkarkkia, vaan toimii samalla säteilysuojana muita komponentteja vastaan. Tavaramerkiksi muodostunut "pöllönsilmä" valaisee kopan sisuskaluja keltaisella valollaan. Mukana tuleva Sonic Studio -ohjelmisto on täynnä säätöominaisuuksia, jotka ovat onneksi pääosin helppo löytää loogisilta paikoiltaan. Jos haluat vaihtaa Raid-napin toiminnon joksikin muuksi, se löytyy täältä perinteisten äänisäätöjen lisäksi. Mikrofonia varten on lisäksi läjä omia tuunauskohteita, kuten erinomainen Noise Gate vaikkapa itsekin käyttämäni mekaanisen näppäimistön loksutusta vähentämään.

Eri asetukset on mahdollista tallentaa profiileiksi, vaikka tietynlaisen musiikin tai pelin tarpeita varten. Mukana tulee myös pelien päälle "haamukuvaksi" tuleva Sonic Radar, jonka pitäisi teoriassa auttaa visualisoimaan äänenlähteiden kuten kävelyn suuntaa. Kolmessa testatussa räiskintäpelissä koin ominaisuuden kuitenkin enemmän haitaksi kuin hyödyksi (jopa hyvästä positionaalisesta audiosta tunnetussa Battlefield 4:ssa), joten kytkin Tutkan testien jälkeen pois.

Korttia testattiin niin peli-, musiikki- kuin leffakäytössäkin. Hyvän äänisuunnittelun omaavissa peleissä kuten Battlefieldissä jo valmiiksi vaikuttava tunnelma ja äänimaailma sai vielä piirun verran lisää tarkkuutta ja selkeyttä. The Divisionin sinänsä pätevä, mutta positionaalisuutensa osalta keskinkertainen audio ei noussut samalla tavalla uusiin sfääreihin, vaikka kokikin samanlaisen kirkastuksen ja selkeytyksen. The Witcher 3:n hiljaisemmat hetket saivat uutta eloa etenkin, jos musiikin vetää nollille ja uppoutuu maailman hienoihin taustaääniin metsissä ja luolissa samoillessa.

Tämä on mainos:

Musiikin osalta kunnon luurit tai kaiuttimet vievät edelleen valtaosan äänentoiston vastuusta, mutta hyvälaatuisten tiedostojen kohdalla ainakin nopeatempoinen bluesrock vaikutti saaneen lisää täsmällisyyttä ja vähemmän puuroisuutta. Hyvät äänisäädöt auttoivat tuunaamaan joidenkin musiikkigenrejen ylitsevuotavaisia bassoja piirun verran alaspäin. Tämä on erityisen näppärää, jos kotikoneeseen on kiinnitetty jo valmiiksi bassovoittoiset vahvistimet tai kuulokkeet. Heikkolaatuisen Youtube-musiikin tai MP3-tiedostojen kohdalla hyvä äänikorttikaan ei poista pakkauksen tuomia ongelmia. Sama pätee elokuviin. Hyvälaatuinen Blu-Ray -leffa hyötyi kortista huomattavasti Netflix-pätkää enemmän genrestä riippumatta. Lähdemateriaalin vaikutusta ei voi olla huomioimatta, on kyseessä sitten peli, elokuva tai biisi.

Ensisijaisesti pelaajille tarkoitettu ASUS RAID Strix DLX:n suurin ongelma on oikeastaan sen hinta - erityisesti saman valmistajan lähes samalla laadukkaalla DAC-piirillä (ESS SABRE 9006A vs. ESS SABRE 9016) varustettuun PRO-versioon verrattuna. PRO-version ero DLX:ään on pieni, mutta hintaa on silti 50 euroa (130€ vs. 180€) enemmän. Pelkkä kontrollilaatikko ei tätä eroa oikeuta. Jos kuitenkin raha taskunpohjalla polttelee ja sitä on riittävästi, Strix DLX:ää huonomminkin voisit valita. Äänet ovat valtava osa pelikokemusta, joten keskinkertaisten integroitujen piirien sijaan ne ansaitsisivat enemmän huomiota nykymaailman komponenttisirkuksessa.

Asus Strix Raid DLX
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Laadukas rakenne, hyvä äänipiiri, kuulokevahvistin
-
Kallis
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä