Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Stanford Prison Experiment

The Stanford Prison Experiment

Elokuva julmasta psykologisesta kokeesta olisi kaivannut kattavat lisämateriaalit.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Alkusyksyllä 1971 psykologian tutkija pestasi 24 opiskelijapoikaa kaksi viikkoa kestävään kokeeseen. Kolikkoa heittämällä puolet asukeista määrättiin vartijoiksi ja toinen puoli vangeiksi. Tarkoituksena oli tutkia, miten suljettu laitosympäristö vaikuttaa käytökseen. Koe keskeytettiin kuudentena päivänä: vartijoiksi määrättyjen poikien sadismi saavutti sietämättömät mittasuhteet. Elokuva The Stanford Prison Experiment dramatisoi juuri tämän kuuluisan kokeen alusta loppuun.

HQ
The Stanford Prison ExperimentThe Stanford Prison Experiment

Leffa kestää kaksi tuntia, mutta siitä huolimatta turhia ei jaaritella. Kokonaisuus alkaa koehenkilöiden rekrytoinnista ja päättyy siihen, kun koetta valvova tutkija puhaltaa pelin poikki. Käsikirjoitus perustuu alkuperäisen kokeen tehneen Phil Zimbardon kirjaan The Lucifer Effect, ja mies on myös toiminut jonkinlaisena neuvonantajana elokuvanteossa. Tämän seurauksena rainassa on kautta linjan dokumentaarinen ote ja erittäin painostava tunnelma. Välillä meinaa jopa unohtaa katsovansa vain elokuvaa.

Tarina havainnollistaa kouriintuntuvasti kaksi tärkeää ihmismielen piirrettä. Jokaisella on murtumispisteensä, vaikkei sen tarkkaa paikkaa tietäisikään. Toisaalta valta turmelee, ja absoluuttinen valta turmelee absoluuttisesti. On hämmentävää, miten monipuolisia nöyryytyskeinoja parikymppiset kundit keksivät melkein lennossa tyydyttääkseen ohjaksissa olemisen tunnetta. Leffan alkupuolella vartijoiksi asetettujen poikien käytös vankejaan kohtaan tuo elävästi mieleen varusmiespalveluksen alokasajan. Mutta toisin kuin intissä, Stanfordin vartijakundien yksinomaisena tarkoituksena on nöyryyttää vangeiksi nimitettyjä opiskelutovereitaan.

Katsomiskokemus on huomattavan raskas varsinkin sellaiselle, jolla ei ole minkäänlaista taipumusta sadismiin. Toisaalta juuri tämä on varmasti ollut tarkoituskin. Kokeeseen käytetty vajaa viikko oli niin pysäyttävä tutkijalle itselleen, että se muutti koko hänen uransa suunnan. Näin ollen myös elokuvantekijöiden ilmeinen tarkoitus on ollut luoda katsojalle pysäyttävä elämys. Ja tässä onnistutaan hienosti.

Tämä on mainos:

Elokuva päättyy muutamaan tietolaatikkoon, ja kokeeseen osallistuneiden dramatisoituihin haastatteluihin. Tämä lyhyt lopetusosio on erittäin tärkeä kokonaisuuden kannalta, koska se keventää muuten niin lyijynraskaan painostavaksi yltynyttä katsojan ahdistusta. Blu-ray-julkaisun olisi kruunannut kattavat ekstrat, joissa olisi haastateltu elokuvantekijöiden lisäksi oikean kokeen toteuttajia sekä vankien, vartijoiden että kokeen valvojien osalta.

Harmillisesti mitään lisämateriaaleja ei ole. Siis ei yhtään mitään. Toki olennaiset tiedot pystyy itsekin kaivamaan Internetin ihmeellisestä maailmasta. Silti tämä jos mikä on elokuva, joka olisi hyötynyt katsauksista kulissien taakse. Asianmukaiset ja ajatuksia herättävät ekstrat olisivat voineet kohottaa arvosanan jopa kymppiin, koska haastattelut olisivat tehneet kokonaisuuteen juuri sen kuuluisan viimeisen silauksen.

The Stanford Prison Experiment on voimakkaan vaikutuksen tekevä dramatisointi psykologisesta kokeesta, joka muutti osallistujiensa elämän suunnan. Lisämateriaalien puuttuminen on Blu-ray-julkaisun vakavin moka.

The Stanford Prison Experiment
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä