Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Straight Outta Compton

Straight Outta Compton

Pitkäksi venähtänyt kertomus länsirannikon rap-skenestä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Jokainen rap-musiikista kiinnostunut tietää (ainakin) Ice Cuben, Eazy-E:n ja Dr. Dren sekä bändin, joka toi nämä lahjakkuudet alunperin yhteen. Straight Outta Compton kertoo N.W.A:n tarinan, mutta keskittyy eniten Eazyyn, jonka edesmennyt asema tekee tästä kenties "vaivattomimman" valinnan päähenkilöksi.

HQ

Tarina on kaikessa aitoudessaan klassinen. Joukko ystäviä perustaa räväkän bändin, joka menestyy vastoin "kunniallisen yhteiskunnan" odotuksia. Sitten raha tulee ystävien väliin ja porukkaa karkaa omille soolourilleen. Seuraa niin yksityistä kuin julkistakin vihanpitoa, mutta lopulta yhden jäsenen tragedia tuo vanhan jengin takaisin yhteen.

Straight Outta ComptonStraight Outta Compton

Elokuva avataan sangen toiminnallisissa merkeissä, mutta sen ei kannata antaa hämätä itseään. Vaikka tarjolla onkin energistä meininkiä mm. konserttien muodossa, keskittyy Straight Outta Compton enimmäkseen artistien sopimusriitojen vatvomiseen. Kun leffalla on kestoa likimain kolme tuntia, ehditään siinä käydä sama keskustelu useampaankin kertaan, eikä kellon vilkuilulta voida välttyä.

Vaikka elokuva onkin ns. ulkopuolisten käsikirjoittama, ovat sitä olleet tavalla tai toisella tuottamassa miltei kaikki elossa olevat N.W.A:n jäsenet. Tämä on saattanut osaltaan vaikuttaa niihin painotuksiin mitä lopullisessa versiossa nähdään, ja onpa mukana historian uudelleenkirjoittamistakin. Muun muassa yksi N.W.A:n perustajista, Arabian Prince, on kadonnut kokonaan tästä versiosta.

Tämä on mainos:

Straight Outta Compton on saanut kehuja siitä, että se uskaltaa esittää päähenkilönsä myös arveluttavassa valossa, mutta lopulta kyseessä on siloteltu versio, joka jättää ne rosoisimmat jutut kertomatta. Lisäksi päähenkilöt saavat lopussa yhteisen synninpäästön palatessaan sopuisasti ja varsin siirappisesti takaisin yhteen. Kannattaakin muistaa, että Straight Outta Compton ei ole vain elokuvaa, se on myös imagonhallintaa ja N.W.A:n markkinointia.

Kyseessä on silti mainio raina, joka kärsii lähinnä pitkästä kestostaan. Näyttelijät ovat vahvasti tehtäviensä tasalla, ja osa näistä omaksuu esikuvansa roolin hämmentävän hyvin. O'Shea Jackson Jr:n tapauksessa hommassa tietysti auttaa se, että hän on Ice Cuben poika ja varmasti isänsä maneerien paras tuntija, mutta Jason Mitchell on osaltaan kuin ilmetty Eazy-E. Oscar-ehdokkuudet olisivat todellakin voineet olla paikallaan.

Straight Outta Compton tarjoaa paljon etenkin rap-musan ystäville. Ne, jotka eivät syystä tai toisesta tunne N.W.A:n jäseniä laisinkaan, voivat nauttia elokuvasta klassisena getosta rikkauksiin -tarinana, joskin varmasti hieman turhan pitkänä sellaisena. Mukana on myös hyvä siivu Yhdysvaltojen turbulenttia lähihistoriaa, jonka osa meistä muistaa vielä uutisista.

Bluray-julkaisusta löytyy niin ohjaajan kommenttiraita kuin myös pieniä dokumentinpalasiakin, jotka olisi tosin voinut reilusti esittää yhtenä pakettina.

Tämä on mainos:
Straight Outta ComptonStraight Outta ComptonStraight Outta Compton
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä