Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Crimson Peak

Crimson Peak

Klassista linjaa vetävä goottiromanssi ei tarjoa mitään uutta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Guillermo del Toro kuuluu suosikkiohjaajiini. Tämän visiot ovat avanneet uusia uria ja sekoittaneet fantasian, kauhun ja satujen tyylikeinoja todella omintakeisiksi keitoksiksi. Siksi onkin kaikin puolin harmillista, että Crimson Peak jää niin harvinaisen tavanomaiseksi tusinateokseksi.

HQ

Kyseessä on tyylipuhdas goottilainen romanssi, jonka reunamilla kirjaimellisesti kummittelee yliluonnollisia elementtejä. Nuori Edith (Wasikowska) rakastuu britanniasta kotoisin olevaan pikkuaateliseen (Hiddleston), joka on tullut hakemaan rahoitusta uudelle keksinnölleen muun muassa Edithin isältä. Asioita sattuu ja tapahtuu, ja pian Edith löytää itsensä asumasta mielitiettynsä ja tämän siskon (Chastain) kanssa ränsistyneessä kartanossa, jossa kaikki ei ole aivan kohdallaan.

Jos Crimson Peak on mitään, on se todella hyvän näköinen. Del Toron symbolistinen lähestymistapa ja toistuvat visuaaliset teemat ovat esillä joka käänteessä, ja niitä tuetaan pikkutarkalla puvustuksella ja lavastuksella, jotka voisivat haastaa minkä tahansa muun periodielokuvan. Leffan haamut jäävät tosin jälkeen muusta kokonaisuudesta, ja ovat del Toron aiemmat luomukset huomioon ottaen verrattain mielikuvituksettomia mörköjä.

Tämä sama tavanomaisuus riivaa koko käsikirjoitusta. Crimson Peak on äärimmäisen uskollinen genrelleen, mutta tuntuu sen vuoksi kovin vanhanaikaiselta. Se toistaa yli sata vuotta sitten keksittyjä tarinakaavoja, eikä tee mitään uudistaakseen niitä. Yllätyksiä on siis turha odottaa.

Elokuvassa nähdään sangen rumaa ja veristä meininkiä, joka ei sekään ole mitään uutta goottilaisessa romantiikassa, mutta tässä se häiritsee. Del Toro näyttää liikaa, niin haamuista kuin hurmeestakin, eikä lopputulos jätä tilaa katsojan omalle mielikuvitukselle.

Tämä on mainos:

Hahmojen suhteen tilaa jääkin sitten tarpeettoman paljon, koska nämä ovat syvästi kaksiulotteisia genrensä vankeja. Näyttelijöissä ei ole varsinaisesti mitään valittamista, mutta näiden hahmot rajoittavat käytettävissä olevan skaalan tunkkaisiin maneereihin, eikä tällaisten paperinukkejen puolesta jaksa välittää..

Crimson Peakin ongelma ei siis ole toteutuksessa, vaan kaiken alla lepäävässä käsikirjoituksessa. Toisaalta, jos haluaa moderneilla tuotantoarvoilla koristellun version klassisesta goottilaisesta romanssista, ei elokuvassa ole varsinaisesti mitään vikaa. Itse odotan Del Torolta kuitenkin enemmän.

Crimson PeakCrimson Peak
Crimson PeakCrimson PeakCrimson Peak
Tämä on mainos:
Crimson Peak
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Crimson Peak

Crimson Peak

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Mika Sorvari

Klassista linjaa vetävä goottiromanssi ei tarjoa mitään uutta.



Ladataan seuraavaa sisältöä