Suomi
Gamereactor
arviot
Romance of the Three Kingdoms XIII

Romance of the Three Kingdoms XIII

Reaaliaikastrategiaa muinaisessa Kiinassa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Romance of the Three Kingdoms perustuu sarjana saman nimiseen romaaniin. Peli on eräänlainen historiallinen sotilassimulaattori, joka yhdistää roolipelielementtejä reaaliaikastrategiaan ja ajankäytön hallintaan. Sarjan kolmastoista osa sijoittuu niin sanottuun kolmen kuningaskunnan aikaan (220-280 jKr.). Tarkoituksena on vaatimattomasti johtaa armeijoita, ja yhdistää sodan repimä muinaisen Kiinan maa. Ajan saatossa hyväksi havaittuun vanhaan pelikaavaan luottaen sarja marssii nyt myös PS4:lle, jossa Romacelle ei käytännössä ole kilpailijoita.

Uusille tulokkaille täysin valinnainen, mutta sitäkin suositeltavampi aloituskohde on niin sanottu Hero Mode. Kyseessä on tarinallisesti yhteen sidottu seikkaperäinen opastusosio. Pelaaja omaksuu aluksi nuoren ja rohkean Liu Bein roolin ottaen osaa keltaisten turbaanien kapinan keskeisiin tapahtumiin (184-205 jKr.). Pelin rakenne antaa mahdollisuuden pelata useilla erilaisilla Wei-, Shu- ja Wu-kuningaskuntien hahmoilla. Kokonaisuus on onnistunut sekoitus tarinankerrontaa ja toimintaa, joka estää opastusosion typistymisen yksitoikkoiseksi pakkopullaksi.

Peliin sisään päästyään on aika käydä käsiksi varsinaiseen asiaan. Homma alkaa oman upseerin ja aikakauden valinnalla. Komentajia on tietysti lukuisia erilaisia, ja aikakausiakin on peräti kuusi erilaista. Tämän lisäksi mukana on paljon muitakin valintoja ja muokkausmahdollisuuksia, joiden avulla pelistä saa rakennettua mieleisensä. Näitä ovat esimerkiksi oman hahmon elinikä, kuolemattomuus taistelussa ja mielenkiintoisimpana se, käyttäytyykö hahmo historiallisen esikuvansa mukaisesti. Näin moninaiset muokkausmahdollisuudet johtavat siihen, että pelistä voi tehdä erilaisen lähes joka ainoalla pelikerralla. Valmiiden hahmojen ohella voi tehdä myös oman taistelijan varsin intuitiivisesti toimivan valikon avulla. Hiirellä ja näppäimistöllä pelaaminen on aina paras vaihtoehto tällaiselle strategiapelille, mutta PS4:n ohjaus toimii myös mallikelpoisesti.

Kauaskantoisena kehyskertomuksena pelin tehtävä on yhdistää Kiina ja kuten arvata saattaa, toimeksianto ei ole aivan helppo. Taisteluiden lisäksi myös muut asiat sotimisen ympärillä on syytä pitää kunnossa. Näihin velvollisuuksiin kuuluu muun muassa joukkojen kouluttaminen, liittolaisuuksien solmiminen naapureiden kanssa ja kaupungin kaduilla partioiminen eräänlaisina poliisivoimina. Näiden ja monien muiden tehtävien hoitaminen on keskeinen edellytys voittoisalle sotimiselle. Ajatus moisesta taustatyöstä saattaa aluksi tuntua turhauttavalta ja typerältä, mutta homman nimen ymmärrettyään pelaamisesta tulee hyvin palkitsevaa. Voittoon johtavia teitä on nimittäin useita.

Tämä on mainos:
HQ
Romance of the Three Kingdoms XIIIRomance of the Three Kingdoms XIIIRomance of the Three Kingdoms XIII

Ennen taistelua voi tietysti valita, mitkä joukot heittää tuleen ja ketkä upseerit heitä ovat komentamassa. Armeijaa kartalla liikuteltaessa reittivaihtoehdot ovat täysin lineaarisia. Tämä poistaa käytännössä kaiken strategisen pohdinnan varsinaisesta hyökkäyksestä. Valita voi oikeastaan vain sen, missä omat joukot kohtaavat sulautuen yhdeksi ja samaksi kokonaisuudeksi. Niin ja tietysti oman joukon voi käskeä kentältä takaisin omaan tukikohtaan, jos porukan puhti loppuu kesken.

Taistelukentällä on kaksi keinoa varmistaa voitto itselleen. Nämä ovat vastustajan eliminointi tai vihollisen päätukikohdan valtaaminen. Pahisten taistelumoraalia voi laskea lanaamalla maahan heidän rakennuksiaan, ja toisaalta linnoittamalla oman tukikohdan puolustusta. Erilaiset erikoishyökkäykset olisivat tuoneet roimasti lisää taktisia mahdollisuuksia reaaliaikaisiin taistoihin, mutta sellaista mahdollisuutta ei vain ole. Samaan aikaan on sanottava, että tappelut ovat ajoittain piinaavan jännitäviä. Sekä omien että vastustajan joukkojen hupenemisen seuraaminen on välillä suorastaan riipivää. Harmillisesti ruudunpäivitys hidastuu selvästi tiukoimpien taisteluiden aikana.

Tämä on mainos:

Kivi, sakset ja paperi -logiikalla toimivat kaksintaistelut ja -suunpieksännät tuovat pelaamiseen vaihtelua elokuvalliseen tyyliin esitettynä. Kaksintaistelut käydään vuoropohjaisesti hevosen selässä, kun taas väittelyt vaativat nokkeluutta ja yleistä ajatustyötä. Kaksintaistelut ovat satunnaistapahtumia, joiden eteneminen on erittäin kaavamaista. Lisäksi ne toteutetaan aina ydellä ja samalla autiomaakaistaleella. Väittelyt ovat sen sijaan ajoittain erittäin viihdyttäviä. Vastustajan energia vähenee loukkaavien huutojen ja argumentoinnin seurauksena. Kaksintaistelut ja -väittelyt tuovat kyllä vaihtelua peruspelaamiseen, mutta samaan aikaan ne saattavat muodostua pakolliseksi pahaksi. Niissä itsessään ei nimittäin juuri vaihtelua ole, ja kohtaamisista on hyvin harvoin mitään aitoa uhkaa omille joukoille.

Moninpelin puuttuminen on todella suuri hukattu mahdollisuus. Verkon yli tapahtuvat kahinat ihmispelaajien kesken olisivat voineet olla mitä mainiointa viihdettä taistelukentän herruudesta. Puutos on sitäkin kummallisempi, koska Romance of the Three Kingdoms XIII:n neljä vuotta vanhassa edeltäjässä oli verkkopeli.

Romance of the Three Kingdoms XIII ei tee suuria muutoksia edeltäjiinsä verrattuna, mutta se on silti arvollinen lisä pitkäikäiseen strategiapelien sarjaan. Taisteluista puuttuu tarvittavaa syvyyttä ja verkkotoiminnot loistavat poissaolollaan. Nämä puutteet pystyy kuitenkin sietämään, koska kokonaisuutena Romance of the Three Kingdoms XIII on kelpo peli niin lajityypin veteraaneille kuin uusillekin tulokkaille.

HQ
HQ
Romance of the Three Kingdoms XIIIRomance of the Three Kingdoms XIIIRomance of the Three Kingdoms XIIIRomance of the Three Kingdoms XIII
Romance of the Three Kingdoms XIIIRomance of the Three Kingdoms XIII
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Paljon muokkausmahdollisuuksia, Hero Mode, hyvä uudelleenpeluuarvo
-
Taisteluista puuttuu syvyyttä, ei verkkopeliä, nikotteleva ruudunpäivitys
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä