LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Suomi
      Gamereactor
      arviot
      Inside

      Inside

      Tarkastelussa tanskalaisen Playdeadin uutuuspeli. Odotukset Limbon jälkeen ovat korkealla...

      Tilaa uutiskirjeemme tästä!

      * Pakollinen tieto
      HQ

      Kaikki alkaa paolla. Pieni poika laskeutuu alas rinnettä pimeässä dystooppisissa maisemassa ja hikisesti väistee kirkkaasti hohtavia valokeiloja. Koirat on päästetty irti ja niiden raivoisa ja aggressiivinen haukunta kaikuu pitkin pimeää ympäristöä. Naamioidut miehet kääntävät kivet ja kannot etsiessään pelihahmoa, samaan aikaan kiinniotettuja ihmismassoja lastataan massiivisiin rekkoihin viedäkseen heidät kauas pois.

      Näin alkaa Inside, tanskalaisen Playdead-studion uusin peli. Firma valloitti aiemmin maailman erinomaisella debuuttipelillään Limbolla. Inside on hienovarainen, tummasävyinen ja hämäräperäinen tarina masentuneesta maailmasta, jonka läpi pelaaja etenee piiloutuen ja ennen kaikkea peläten lähes kaikkea vastaan tulevaa. Kaikki pyrkivät vahingoittamaan sinua, eikä apua ole saatavissa. Ainut mahdollisuus on siis vain pysyä liikkeessä ja pyrkiä väistelemään alati kasvavaa pimeyttä.

      Inside on Limbo 2.0. Se ei ole vain hengellinen seuraaja kehittäjän edelliselle pelille, jossa voit tuntea aikaisemman pelin kätten jäljet, vaan se on itse asiassa niin lähellä täysiveristä seuraajaa Limbolle, kuin vain mekaanisesti ja graafisesti voi päästä. Inside on 2D-tasoloikka satunnaisilla pulmilla vaatien yleensä esineiden muokkailua edetäksesi pelissä. Pelin kertomus on varsin hienovarainen ja ilman sanaakaan dialogia. Ainoa asia mitä pelaaja voi tehdä, on seurata tarkasti, analysoida ja toistaa pelissä olevan pienen pojan tekemisiä. Ympäristöön pitää siis kiinnittää huolellisesti huomiota.

      InsideInside
      Tämä on mainos:

      Inside pursuaa tunnelmaa ja onnistuu kertomaan varsin yksinkertaisen mutta syvällisen tarinan ilman päälle puhuttua dialogia, tekstipohjaista kommunikointia tai edes pihausta päähenkilöltä. Kaikki tarpeellinen on löydettävissä pelaamalla, ja se jättää vahvan vaikutuksen. Peli saavuttaa huomattavan paljon juuri olemalla hiljainen. Puristinen lähestyminen pakottaa pelaajan tekemään omia johtopäätöksiä, pohtimaan ja olemaan jatkuvasti aktiivinen. Inside, kuten ei Limbokaan, kompastu loputtomasti jaaritteleviin dialogeihin ja vaikka ei saisikaan vastauksia kaikkiin kysymyksiin, niin tämä uteliaana olemisen jännitys toimii liikkeessä pitävänä voimana.

      Playdeadilla täytyy olla varsin päteviä graafisia artisteja ja animaattoreita, sillä jos pidit Limboa uskomattomana visuaalisena kokemuksena, Inside tulee loksauttamaan leukasi lattiaan. Suunnittelu on tarkoituksella raakaa ja yksinkertaistettua ja sen väripaletti varsin rajoitettu. Valon ja varjon välinen tasapaino saa maailman heräämään eloon ja Inside näyttääkin usein kuin liikkuvalta maalaukselta. Kaikki George Orwellin 1989 inspiroiduista robottivartijoista modernin sivilisaation ränsistyneisiin jäännöksiin istuvat upeasti yksiin pelin tunnelman kanssa. Aavemainen musiikki ei ole jatkuvaa, mutta se on ajoitettu seuraamaan mukana tilaisuuden sitä vaatiessa. Jos on yhtäkkiä pahan jahtaamana, tempo nousee yllättäen ja musiikki pääsee vauhtiin. Kyseessä on tummasävyiset, sykkivät elektromelodiat mutta usein tunnelmaa säestävät vain pelihahmon jalkojen kopina ja hengitys. Eristäytymisen tunne on vahvasti koko ajan läsnä ja minimalistinen audiopuoli tukee sitä hienosti.

      Insidessa kyse on itse kokemuksesta ja sen osien summa muodostaa harmonisen kokonaisuuden. Limbon tapaan pelistä löytyy sarja fysiikkapohjaisia pulmia, joissa muun muassa pelaaja pääsee ohjaamaan ihmismäisiä zombeja erityiskypärän avulla. Koko rakenne on kuitenkin tarkoituksella yksinkertaistettu, muttei koskaan niin paljoa, että tuntisi pettyneeksi. Journey ja Monument Valley -tyylisten pelien tapaan pulmien vaikeus ei ole viihdyttämisen mittana, vaan viihdearvo ja kokemukseen sijoittaminen ilmentyvät paljon hienovaraisemmin. Inside on yksi niistä peleistä, joka ryömii ihon alle heti ensimmäisellä kuvallaan ja päästää sinusta irti vasta tunteja lopputekstien rullaamisen jälkeen.

      Vaikka peli pitäisi aina arvioida omana itsenään, olen verrannut Insideä lukuisia kertoja Limboon. Täytyy kuitenkin myöntää, että Inside muistuttaa edeltäjäänsä enimmäkseen positiivisessa valossa, mutta mukana on myös negatiivista kritiikkiä. Peli käy auttamatta ajoittain liian tutuksi, ja useaan otteeseen se vaikuttaa enemmän Limbon lisäosalta tai suoralta jatkolta. Toki Inside on kunnianhimoisempi, mutta se myös Limbon painolasti on välillä ehkä liiankin painava. Onhan hyppiminen ja liikkuminen, sekä koko pelin koko rakenne kuin suoraan Limbosta. Tämä ei ole täysin huono asia, muttei myöskään ideana niin tuore kuin olisi voinut toivoa.

      Tämä on mainos:

      Silti on sanottava, että Inside on todellinen tasoloikkien helmi. Playdeadillä on kyky luoda tunnelmallista viihdettä ja indie-voimaa, joka varmasti huomioidaan vielä isommissakin piireissä. Inside on synkkä tarina dystooppisesta tulevaisuuden näkymissä ja onnistuu harvinaisen hyvin luomaan aitoa tunnelmaa minimalistisella ulkoasulla. Jos odotat jotain Limbon tyylistä kokemusta mutta parempana, niin tulet iloitsemaan. Inside on loistava peli.

      InsideInsideInside
      HQ
      HQ
      HQ
      InsideInsideInsideInside
      InsideInsideInsideInside
      09 Gamereactor Suomi
      9 / 10
      +
      Fantastinen tunnelma, hyvät pulmat, makea audiovisuaalinen toteutus, eristyneisyyden tunne
      -
      Ehkä hieman liian samanlainen studion edellisen pelin kanssa?
      overall score
      is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

      Aiheeseen liittyviä tekstejä

      0
      InsideScore

      Inside

      ARVIO. Kirjoittaja Magnus Groth-Andersen

      Tarkastelussa tanskalaisen Playdeadin uutuuspeli. Odotukset Limbon jälkeen ovat korkealla...

      0
      Inside saatavilla iOS-laitteille

      Inside saatavilla iOS-laitteille

      UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

      Playdead ilmoitti jo hyvän aikaa sitten, että mainetta niittänyt peli Inside on saatavilla Apple TV:lle, iPadille ja iPhonelle. Kokeilu on ilmaista, mutta kokonaisesta...



      Ladataan seuraavaa sisältöä